7/7/10

12η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010. Η ώρα πλησιάζει 8:30 και ο κόσμος έχει σχεδόν γεμίσει το ανοιχτό θέατρο "Μαρία Κάλλας¨στο Πάρκο του Λαού, στη Στυλίδα. Οι χορωδίες έχουν προετοιμαστεί από νωρίς για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η Δήμαρχος Στυλίδας Αλέκα Καραγεώργου - Σχορετσανίτη, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, η εκπρόσωπος του Νομάρχη Φθιώτιδας Κ. Μακρή κι άλλοι επίσημοι της περιοχής έρχονται στις θέσεις τους. Οι προβολείς ανοίγουν κι όλα είναι έτοιμα για ν' αρχίσει η 12η Χορωδιακή Συνάντηση.
Ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Στυλίδας και γνωστός ηθοποιός Γιάννης Κατράνης προλογίζει την εκδήλωση, παρουσιάζει τους συμμετέχοντες και προσκαλεί στο βήμα την Δήμαρχο Στυλίδας να κηρύξει την έναρξη της καλλιτεχνικής βραδιάς. Με θερμά λόγια η Δήμαρχος τόνισε τη σημασία του θεσμού των Χορωδιακών συναντήσεων για τον τόπο και κάλεσε τις χορωδίες να αρχίσουν την εκδήλωση.

Πρώτη παίρνει τη θέση της η φιλοξενούμενη "Δημοτική Χορωδία Τρικάλων". Σπουδαία χορωδία με πλούσιο ρεπερτόριο και πανελλήνια αλλά και πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Η μαέστρος Ελένη Ζιάκα καταφέρνει να δημιουργήσει την αίσθηση της ομορφιάς της χορωδιακής μουσικής, χαρίζοντας στους θεατές στιγμές μουσικής πανδαισίας. Φωνές καλά δουλεμένες, χορωδοί έμπειροι, χωρίς φωνητικές εξάρσεις, μάγεψαν το κοινό.
Το πρόγραμμα της "Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων":
1. "Belle qui tiens ma vie" του Thioinot Arbeau
2. "El Tortillero" ένα χιλιανό λαϊκό τραγούδι
3. "Οδός Ονείρων" του Μ. Χατζιδάκι
4. "Τώρα που πας στην ξενητειά" του Μ. Χατζιδάκι
5. "Όταν ανθίζουν πασχαλιές" του Στ. Κουγιουμτζή
6. "Η μπαλάντα του Αντρίκου" του Μ. Θεοδωράκη
7. "Η Ειρήνη" ένα παραδοσικό της Τήλου

Τη σκυτάλη παίρνει η "Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Στυλίδας" συνοδευόμενη από τη λαϊκή ορχήστρα Τρικάλων "Β. Τσιτσάνης". Το πρόγραμμα φέτος είναι θεματικό. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο μεγάλο λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Τα μέλη της χορωδίας μετά από επίπονη προσπάθεια και πρόβες πολλών μηνών παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα με τραγούδια του Τσιτσάνη σε τετράφωνη χορωδιακή επεξεργασία. Το πείραμα πετυχαίνει, ο κόσμος ενθουσιάζεται, κρατά το ρυθμό με χειροκροτήματα, ενώ σχεδόν σ' όλο το πρόγραμμα τραγουδά μαζί με τη χορωδία αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη. Το τελικό χειροκρότημα του κοινού είναι πολύ θερμό τόσο για τα μέλη της χορωδίας όσο και για το μαέστρο και καθηγητή μουσικής Δημήτρη Γρίβα, ο οποίος επιμελήθηκε τη χορωδιακή επεξεργασία του ρεπερτορίου, την προβολή διαφανειών, που έγινε από τον Γ. Ψύλλο και τα βιογραφικά στοιχεία του Β. Τσιτσάνη.
Το πρόγραμμα της "Χορωδίας Μουσικού Ομίλου Στυλίδας":
1. Αργοσβήνεις μόνη
2. Ξημερώνει και βραδιάζει
3. Η αχάριστη
4. Μπαξέ Τσιφλίκι
5. Απόψε στις ακρογιαλιές
6. Ακρογιαλιές δειλινά
7. Είμαστε αλάνια
8. Γεια σου καΐκι μου Αη Νικόλα
9. Βάρκα γιαλό
10. Συννεφιασμένη Κυριακή

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν και οι δυο χορωδίες μαζί έκλεισαν το πρόγραμμα με τη "Συννεφιασμένη Κυριακή" ενώ όλοι μαζί, χορωδίες και κοινό, έγιναν μια φωνή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών στις χορωδίες και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ ανανεώθηκε το καλλιτεχνικό ραντεβού της Χορωδίας Στυλίδας για την επόμενη χρονιά.

Ακολούθησε δείπνο για τις χορωδίες στο εντευκτήριο του Πάρκου του Λαού με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών, ενώ όλοι τραγούδησαν και γλέντησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου